17 Nisan 2008 Perşembe

E-TİCARET İÇİN SANAL MAĞAZASI NASIL AÇILIR-DERS 6

POS, MobilPOS ve Sanal POS
Sanal POS almak istiyorsanız , yani kredi kartı ile ödeme kabul etmek istiyorsanız firma ya da şirket olmanız şart.Yoksa bankalar başvurunuzu değerlendirmez. POS bildiğimiz masaüstü kart slip cihazı, bunu bankalar kolayca verirler. Yeni firma olmanız sorun teşkil etmez. Mobil POS eğer dağıtımı kendiniz yapacaksanız kapıda ödeme için çok işe yarayacak bir alet ama bankalar bunu ağırdan alabilir. Sanal POS ise tüm POS işlemlerinin online versiyonu. Bunu çok zor veriyorlar. İyi bir şirket olmanız lazım ya da bankaya güven vermeniz lazım. Eski bir şirketseniz ve o bankayla uzun süredir çalışıyorsanız çok zorlanmazsınız.

Sanal POS için başvuru nasıl yapılır?
Bazı bankalar internetten başvuru kabul ediyorlar bazıları ise sizi şubeye davet ediyorlar. Mesela Akbank internetten alıyor başvuruları. Vakıfbank illa gel diyor.
Sanal POS için kullanım ücreti almak adettendir. Mesela Garanti Bankası 200$ alır yıllık olarak. Bankanızı seçin hemen hepsi Sanal POS hizmeti veriyor.
Detayları arayıp sorun.

Lakin başvurudan önce sitenizde bazı kısımları düzeltmelisiniz.
SSL'i zaten kurmuştuk. Bu kaçınılmaz olarak istenen bir şey banka tarafından.
Akabinde mağazanızda ürünlerin bulunup bulunmadığına ve ne sattığınıza bakarlar. Kullanım Şartları, Sipariş ve Teslimat Koşulları , Garanti Şartları, Gizlilik Bildirimi, Müşteri Hizmet ve Destek opsiyonları gibi maddelerin içinde mutlaka şirket politikasını görmek isterler. (Benim web sitemden örnek alabilirsiniz kopyalayabilirsiniz www.cdmarket.gen.tr )

Firma kurulumu işlemleri:
Firma sahibi olmayanlar için yazıyorum : Faturalı satış yapmak zorunda kalacaksınız. Fatura işlerini bir tanıdığın firmasından halletmek ya da fatura veremediğini üzülerek müşteriye belirtmek gibi yollarla bu işten kaçabilirsiniz.
Ama bir dakika siz Sanal POS için nasıl başvuracaksınız. Kaldı ki vergiden kaçmak ne kadar ayıp bir şey. Derhal gidin bir muhasebeci bulun ve şahıs firmanızı kurun. Dikkat : işi ciddi düşünenler tabi ki bu konuları araştırmış olmalı ve en azından bir mali müşavir ile çalışıyor olmalıdır. Ben genç girişimciler için söylüyorum şahıs firması kurmanın masrafı 100-200 YTL civarıdır.
(Önemli not : bağkura her ay 250 YTL civarı para ödeyeceksiniz hazırlıklı olun)
İşinizi evde kurabilirsiniz. Odanızı iş adresi gösterin ola bitsin. Kimse dükkanınıza gelmeyecek merak etmeyin. Bunu web sitenizde de belirtin. Satışların sadece internetten olduğunu. Bazı müşterilerini yan mahalledeymişsiniz durun ben gelip alırım der, o müşteriye mağaza satışımız yok deseniz de geleyim der artık kıvırın bir küçük yalan ya da direk biz getirelim zahmet etmeyin diyin) İşler biraz büyüyünce küçük bir ofis tutarsınız acele etmeyin. Firma kurarkan dikkatli olun, Muhasebeciniz yakınınızda olsun. (Bağkur'a hemen kayıt olmayın , bu aramızda kalsın)

Şirket kurmak istiyorsanız epey masrafı var. En az 2 ortak olmanız lazım. Ama prestiji ve vergi avantajı var. Lakin kapatması çok zor. Başlangıç olarak şahıs firması iyidir , işler oturunca Ltd.Şti. olmak için uğraşırsınız.

.com.tr domain almak:
Firma olmanın bir avantajı .com.tr domain alabilmektir.
Ticaret odasına kayıt yaptırırsanız .com.tr domain alabilirsiniz.
Lakin almak istediğini alan adının firma isminde yer alması gerekir.
.com.tr domain almanın bir diğer yolu da marka tescilidir. Ticaret odasına kayıt olmak için harcayacağınız para ile marka tescil başvurusunu rahatlıkla yapabilirsiniz.
Böylece markanızı da güvence altına almış olursunuz. Marka tescili nasıl yapılacak peki? Panik yapmayın. Bunu da anlatacağım. Önce şu konuyu bitirelim.

KDV ve Vergiler :
Az çok ticaretle uğraşan herkes KDV ve vergiler hakkında fikir sahibidir. Bu dersi atlayabilirler. Ben genç dinamik heyecanlı ama tecrübesiz genç kardeşlerim için anlatıyorum: arkadaşlar aldığımız malları faturalı alıyoruz %18 KDV ödüyoruz. Aynı ürünü satarken %18 KDV yi müşteriden alıyoruz.
Ödediğimiz KDV ile aldığımız KDV arasındaki farkı devlet babamıza veriyoruz.
Olay bundan ibaret.
KDV leri çıkıp sattığımız rakam - aldığımız rakam = X ise bu X bizim o üründen elde ettiğimiz gelirdir. Genel gelirler toplamı - genel gelirler farkı = Y kabaca bizim karımızdır. Bu Y'nin %20 sini devlet babamıza ödüyoruz.
Temel felsefe bu. Ama işler bu kadarla kalmıyor stopaj var mesela.En iyisi bu detayları işin uzmanına bırakın muhasebecinizden öğrenin. Görüldüğü üzere korkulacak bir nokta yok.Fatura kesiyorsanız bu işlerle uğraşacaksınız.
Muhasebe yazılımı almanıza gerek yok. Hesabınız düzgün tutun sorun olmaz.

Ticari hesap açma: Her genç girişimci kardeşimiz POS ve Sanal POS işlemleri öncesinde firma vergi levhası ve imza sirküleri ile gidip bankada ticari hesap açtırmalı ve orada hemen bir nakit trafiği oluşturmalıdır. Sanal POS isterken bu değerlendirilecektir.
Ders7:Ödeme Yöntemleri
Kredi Kartı ile Ödeme Almak:
Kredi kartı ile ödeme alma en bilineni ama en çok da yanlış bilinenidir.
Bankadan Sanal POS aldığınızda ödemeyi kredi kartıyla yapan bir müşterinizin ödemesi banka ile yaptığınız anlaşma çerçevesinde %X komisyon kesilerek sizin hesabınıza Y gün sonra yatırılır. Taksitli satışta ödemeyi peşin olarak hesaba isterseniz %3 ila %12 arasında ekstra komisyon ödersiniz. Aylık ödeme alacağım derseniz standart işlem komisyonu ödersiniz sadece ki bu da %1-4 arasında değişir.

Kapıda Ödeme :
Müşterilerin çokça tercih ettiği bir yöntemdir. Dağıtım şansınız yoksa UPS ile bu konuda çalışacağız. UPS gönderilerinizi ödemeli olarak dağıtabiliyor. Kargo ücreti dışında kapıda ödeme için + 5 YTL gibi bir hizmet ücreti alıyor.
Müşteriniz kargo görevlisinden paketi aldığında iki şekilde kargo görevlisine ödeme yapabilir:
1- Kredi kartı ile
2- Nakit
Sanal POS ile kim uğraşır diyenler bankaydı , SSL di komisyondu hiç uğraşmadan doğrudan kapıda ödeme yöntemiyle eticaret girebilir.
EVET hiç bir çekince yok , sadece kapıda ödeme yöntemiyle satış yapabilirsiniz. Kısa yoldan hemen başlayabilirsiniz.
Bu durumda DERS5 ve DERS6 yı boşverebilirsiniz. İş tutarsa ve büyürse , Ders5 ve Ders6 yı döner tekrar okursunuz olur biter.

Arkadaşlar ! bankalarımız eticaret konusunda çok korkaklar ve sizi aylarca bekletirler. Kapıda ödeme sizin için kestirme ve %100 emin bir yol.
Biraz pahalı olabilir ama Sanal POS'da her işlemin vergilendirildiğini ve gelirinizin %X lik kısmının otomatik düştüğünü unutmayın bu da aramızda kalsın.

Mail order
Bu yöntem tarihe karışıyor ama bazı müşteriler telefonun SSL'den daha güvenli bir yol olduğunu düşünüyor ve telefonda kredi kartı vermeyi tercih ediyorlar.
Garip ama gerçek siz de telefonla satış yaparken kredi kartını o an vermek isteyen müşterileriniz olabilecektir. Mail order POS makinesinden veya Sanal POS arayüzünden yapılan elle kredi kartı bilgisi girme işlemi arkadaşlar. Bu özelliği de eğer eski ve banka nezdinde iyi bir firma değilseniz hemen kullanamazsınız. Sanal POS varsa zaten mail order da rahatlıkla yapabilirsiniz.

Havale ve EFT
Müşterinin hesabınıza havale ya da eft yoluyla nakit ödeme yapması yöntemi.
Müşteri açısından en zor ama sizin açınızdan en temiz yoldur. Havale yapan müşteriye %3-5 indirim yapmak e-tüccarlığın şanındandır.

Taksit işlemleri
Taksitli bir hayat yaşıyoruz. Mağazanızda taksit olanakları yoksa müşteri kaybedersiniz. Kredi kartına taksit işlemleri banka ile yapacağınız anlaşma çerçevesinde belirlenir ve Sanal POS üzerinden yönetilir. Bankanızın size sunacağı sanal pos ekranında ayarlamaları yapabilirsiniz.
Kredi Kartı Ödeme Aracısı Kullanmak:
ARKADAŞLAR! kredi kartı ile ödeme kabul etmenin kestirme yolu , bankanın ağız kokusunu çekmeden kredi karı tahsilatı yapabilmenin en temiz yolu kredi kartı ödeme aracısı kurumlardan biri ile çalışmaktır. Türkiye'ye hizmet sunan bir kurum örneğin www.2co.com adresinde görülenbilir. %5 komisyon + her çekimde 1$ a yakın para alırlar. Enerjik, atılımcı, cabbar, sermayesiz ama cesur girişimciler için söylüyorum banka ile işleri yoluna koyana kadar bu tarz bir çözüme gidebilirsiniz. (yine aramızda kalsın ama zaten bu komisyonları bankaya ve kazancınızdan bunun 5 katı kadar bir komisyonu da devlete ödeyeceksiniz öteki türlü)

Hiç yorum yok: