17 Nisan 2008 Perşembe

E-TİCARET İÇİN SANAL MAĞAZASI NASIL AÇILIR-DERS 2

Domain: Alan adı alacağız. Bu kaçınılmaz ilk adım. Büyük bir firmadan alıyoruz. hosting firmamıza bırakmıyoruz kendimiz hallediyoruz işlemleri. Alan adımızı kesinlikle kendi adımıza biz kendimiz alıyoruz. Sizin adınıza başkasının alan adı alması ileride sorun yaratabilir. Zor bir iş değil çekinmeyin domain satan büyük kuruluşları söylemeyeceğim çünkü Türkiye'de büyük bir domain satıcısı yok. Ben büyüğüm diyenlerin reklamını yapabiliriz bize yazsınlar.
Domain alırken kahrolacaksınız çünkü anlamlı tüm alan adları kapılmış durumdadır. Marka dersinde de değineceğiz fakat şimdiden söyleyelim alan adınız sizin en kıymetli varlığınız olacak, bundan dolayı iyi düşünün, akılda kolay kalan kısa , anlamlı işinizle ilgili , telefonda söylemesi ve ilk duyuşta anlaşılması kolay bir şey alın. Mesela halidunyasibuarada.com gibi bir şey almayın kimse ilk seferde tutturamaz. Mümkünse www.nic.tr'den kendinize gen.tr uzantılı boş bir domain yakalayabilirsiniz. Ya da marka bölümünde de anlatacağız .com.tr uzantılı bir domain tavsiyemizdir. Kurumsal imaj verir. Her domain avcısı .com.tr alamayacağından genelde istediğiniz alan adı boştadır. Bu derdi hallettiysek ikinci adıma geçelim.

Hosting:
Bir diğer sorunlu alan da bu. Web sitesi barındırma işiyle ilgili binlerce firma var. Hangisinden nasıl bir şey alacaksınız? Yine reklam yapmayacağız fakat şunu diyebilirim ki Türkiye'de bu işle uğraşan dişinize göre çok az kurum var.
Genelde genç arkadaşlarımız bu işle meşgul ve hizmet kalitesi oldukça düşük.
Çok büyük çoğunluğu yurt dışından dedicated sunucu kiralayarak hizmet vermektedirler. Yurtdışından alınan hizmet de aynı şekilde aslında ABD ve benzeri ecnebi bir memleketin genç IT uzmanlarınca idare edilir. Bu arkadaşlar bizim gençlere satar bizimkiler de sizlere. Sorun şurdadır ki web sitenizin tüm haklarına sahip en az 2 adet üst yöneticisi olmaktadır. Yani sitenizin tüm bilgilerine yönetici seviyesinde erişebilecek tanımadığınız 2 ve üstü kişi bulunmaktadır. Türkiye'de kendinize ait bir dedicated sunucu almanız en temiz yöntemdir. Lakin bu biraz tuzluca bir yol. Aylık 100 ila 300 YTL ödersiniz.
Ben teknik konulardan anlamam diyorsanız şirket olan ve yeri yurdu kadrosu belli iyi bir hosting firması bulmaya çalışın. Mümkünse gidip ziyaret edin soruşturun araştırın hizmet kalitesinden emin olun. Adam akıllı bir firma bulma şansınız olursa da 3e 5e bakmayın hosting satın alın. Hosting alırken ödeyeceğiniz rakama değil alacağınız hizmetin sürekliliğine ve firmanın güvenilirliğine önem verin. (ben ihs.com.tr den hizmet alıyorum reklam olarak anlaşılmasın hiç alakam yok bu firma ile :)
Hosting konusunda dikkat edeceğiniz bir diğer nokta SSL konusunda bir çözümleri var mı ? SSL kurulumunu bir çok hosting firması beceremez.
Size sunacakları panellerin birbirinden pek farkı yoktur. Kullanacağınız eticaret yazılımı hangi programlama dilinde geliştirilmişse o desteği veren bir paket alacaksınız ki bu konuyu hemen anlatıyoruz.

Eticaret Yazılımları:
Hosting işini de hallettiysek sıra geldi yazılıma. Arkadaşlar eticaret yazılımlarından hiçbiri (kendi geliştirdiğim de dahil olmak üzere) işinize tam uygun değildir. Mutlaka üzerinde pek çok değişiklik yapılması gerekecektir.
Ben burada açık kaynaklı yazılımlardan en popüleri ve kullanımı en kolay olanı oscommerce den bahsedeceğim.Genç yazılımcı arkadaşlarımız muhteşem eticaret paketleri üretiyorlar. (Reklamını yapmamı isteyen yazılımcı arkadaşlar yazılımlarının yüklü demolarını göndersinler burada tanıtımını yapalım sitemizde geniş geniş yer verelim) Fakat burada temel önerim yazılımın geliştirilebilir ve açık kaynaklı olması ve de hiçbir yazılımcı firma ya da yazılımcı elemana bağlı kalınmaması. Neden? Çünkü pahalı. Neden? Çünkü yazılımcılar sizi yarı yolda bırakabilir? (Ben de bir yazılımcıyım kızmayın arkadaşlar bu böyle) Neden? Çünkü riskli bir işle uğraşıyorsunuz kendinizden başka kimseye güvenemezsiniz? Neden? Çünkü mağazanız eticaret işinde sizin tek hazineniz.
Yazılımcı mağazayı kökünden alıp götürürür bir tane de kendine açar farkına bile varmazsınız. Evet bunlar yaşanmış bilinen acı tecrübeler.
Ne yapıyoruz peki ? Açık kaynaklı yazılım kullanıyoruz, oturup temel düzeyde nasıl modifiye edildiğini öğreniyoruz. Satışa 1 ay geç başlıyoruz ama kendimizden ve mağazamızdan emin olarak başlıyoruz.
Eticarette temek ilkemiz , yıllar önce bir abimizin bana söylediği ve kafama her defasında dank eden şu kural : Döner kesmeyi bilmiyorsan dönerci açma!
Korkuya yer yok arkadaşlar , yazılımcı olmanıza gerek yok. Konuya hakim olmak önemli. Panik yok, biz yanınızdayız. Sakinleşin devam ediyoruz.

Bu arada önemli bir uyarı :
ARKADAŞLAR ! Eticaret için sanal mağaza yazılımı kullanmak zorunda değilsiniz!
Görünümü güzel sade basit bir web sitesi ile bu işe başlayabilirsiniz.
Başlangıç aşamasında estore.com.tr gibi bir web sitesi ile giriş yapmak zorunda değilsiniz! Bu yanılgıya düşen ve daha ne iş yapacağını netleştirmeden estore'un aynısını kaça yaparsınız şeklinde gelen başvuruların sayısını hatırlayamaıyorum. Bu çok yanlıştır. Önce küçük başlıyoruz. Küçük bütçelerle başlıyoruz. Büyük yatırım yapacaksanız zaten bir uzmandan danışmanlık almak zorundasınız.

Hiç yorum yok: